Työnantajamielikuva on yksi merkittävä osa yrityksen brändiä. Kilpailu hyvistä työntekijöistä kovenee ja työnantajabrändi nousee yhä tärkeämpään asemaan – lue lisää työnantajabrändin merkityksestä täältä.

Työnhakijat muodostavat tietynlaisen käsityksen työnantajista jo rekrytointiprosessin aikana, ja he arvioivat työnantajaa siinä missä työnantaja arvioi heitä. Siitäkin huolimatta työnhakijan hakukokemus unohtuu liian usein, kun suunnitellaan rekrytointia ja sen toteutusta. Huonot kokemukset jäävät mieleen pitkäksi aikaa, kun taas hyvät kokemukset vahvistavat työnantajabrändiä merkittävästi pitkällä tähtäimellä. Jos haluat vakuuttaa parhaat tekijät, sinun täytyy erottua eduksesi. 

Olemme koonneet yhteen työnantajien yleisimpiä virheitä rekrytoinnin aikana ja kerromme, miten vältät ne. Näillä vinkeillä erotut massasta, onnistut modernissa rekrytoinnissa ja jäät varmasti kandidaattien mieleen positiivisesti!

1. Unohdat kohderyhmäsi

Tiedätkö, kenelle puhut, kun kirjoitat työpaikkailmoitusta vai onko viestisi liian yleismaallinen tai hankalasti ymmärrettävä? On yleinen virhe, että avoimesta työpaikasta kommunikointi on latteaa eikä viestistä käy ilmi, millaisia työntekijöitä todella haetaan. Jos etsit nuoria ja kunnianhimoisia myyjiä, hyvin virallinen ja tönkkö tyyli ei todennäköisesti puhuttele tätä kohderyhmää halutulla tavalla. Näin ollen on tärkeää, että tunnistat kohderyhmäsi ja räätälöit viestin sen mukaan, älä yritä tavoittaa kaikkia. 

2. Valitset väärät kanavat

Kun kohderyhmä on selvillä, tulee selvittää, missä tavoitat oikeat henkilöt parhaiten. Nykyisin valinnanvaraa on paljon, joten älä tyydy vain kaikkein ilmeisimpiin vaihtoehtoihin. Kannattaa hyödyntää esimerkiksi sosiaalisen median kanavia monipuolisesti ja olla läsnä siellä, missä kohderyhmäsi viettää aikaa. On myös olemassa paljon fyysisiä ja digitaalisia rekrytointimessuja ja muita tapahtumia, jotka lisäävät näkyvyyttäsi potentiaalisten työntekijöiden keskuudessa.

3. Kuluneiden fraasien viljely

Onko tarjoamasi työpaikka tosiaan ”näköalapaikka”, jossa pääsee kehittymään ja kasvamaan ”huipputiimissä”? Työnhakijoita kehotetaan jatkuvasti lisäämään persoonallisuutta työhakemuksiin, mutta työnantajat unohtavat usein itse noudattaa omia ohjeitaan. Samat säännöt pätevät myös työpaikkailmoituksiin; valitettavasti kliseiset ja geneeriset ilmoitukset hukkuvat massaan nopeasti. Työpaikkailmoituksessa saa ja pitää näkyä persoonallisuutta, etenkin jos kohderyhmänä on nuoret ammattilaiset. Miksi työnhakijan tulisi valita juuri teidät satojen muiden vaihtoehtojen joukosta? Mikä saa sinut erottumaan? Liittyi se sitten organisaatiokulttuuriin, hyvään huumoriin, joustavuuteen tai mihin tahansa – tuo se esiin työpaikkailmoituksessa! 

4. Konkreettisuus puuttuu

Työnhakijat kaipaavat konkreettista tietoa työnkuvasta ja mitä työ vaatii. Työnantajat usein korostavat sitä, mitä he odottavat uudelta työntekijältä, mutta heti rekrytointiprosessin alussa tulisi käydä ilmi, mitä työnhakija voi vastaavasti odottaa työnantajalta. Työnkuva olisi hyvä avata selkeästi esimerkkien avulla jo työpaikkailmoituksessa, mutta viimeistään työhaastattelussa tämän tulisi olla selvää. Voit kuvailla tyypillistä työpäivää ja kertoa tarkemmin tärkeimmistä työtehtävistä. Työnhakijoita usein myös kiinnostaa, millaisessa tiimissä he tulevat työskentelemään.

Palkka ja palkka-avoimuus ovat asioita, josta on viime aikoina käyty paljon keskustelua. Palkkaneuvottelut jätetään hyvin usein koko rekrytointiprosessin viimeiseen vaiheeseen, mikä tuntuu hassulta ottaen huomioon sen tärkeyden. Monet työnhakijat arvostavat, jos palkkahaarukka ilmoitetaan selkeästi jo työpaikkailmoituksessa, sillä tämä säästää myös hakijan aikaa. Palkkatoiveen esittäminen voi olla etenkin nuorille ja vähemmän kokeneille työnhakijoille hankala paikka, sillä he eivät vielä tiedä tarkkaan millaista palkkaa he voivat odottaa. Ole siis avoin ja rehellinen työnkuvasta, käytä konkreettisia esimerkkejä ja jos mahdollista, ilmoita työstä maksettava palkka tai palkkahaarukka heti työpaikkailmoituksessa. 

5. Jätät työnhakijat roikkumaan 

Ehdottomasti yleisin virhe työnantajilla on olla viestimättä työnhakijoille rekrytointiprosessin vaiheista. Todella usein kuulee esimerkkejä tapauksista, jossa työnhakija on saanut kesäkuussa vastauksen tammikuussa lähettämäänsä työhakemukseen – tai pahimmassa tapauksessa vastausta ei tule koskaan. Hyvä tapa viestiä työnhakijoille on kertoa aina kun rekrytointiprosessi etenee. Ensin käydään läpi hakemuksia, sitten kutsutaan parhaat kandidaatit haastatteluun. Jos rekrytointiprosessi jostain syystä viivästyy, ilmoita siitäkin hakijoille. Täysi hiljaisuus rekrytoinnin aikana turhauttaa työnhakijoita ja vaikuttaa siten negatiivisesti yrityksen työnantajabrändiin. Jatkuva kommunikaatio läpi prosessin sitä vastoin lisää läpinäkyvyyttä ja kasvattaa luottamusta yritykseen. Kerro siis avoimesti työnhakijalle rekrytointiprosessin vaiheista ja näytä, ettei tätä ole unohdettu. 

6. Haastattelut toistavat samaa kaavaa

Työhaastattelu on itsessäänkin hyvin jännittävä ja ehkä jopa ahdistava tilanne monille, joten työnhakijan voi olla hankalaa antaa siinä tilanteessa parasta vaikutelmaa itsestään. Työnantajan tehtävä on luoda mahdollisimman luonteva ja mukava ilmapiiri, jotta hakija saa rentoutua ja olla oma itsensä. Muista, että työhaastattelu toimii molempiin suuntiin – myös työnhakija arvioi työpaikan potentiaalia ja pohtii mahdollisesti useiden vaihtoehtojen välillä. Työhaastattelu on siis näytönpaikka sekä hakijalle että rekrytoijalle, joten myös työnantajalta vaaditaan valmistautumista haastatteluun ja valmiutta vastata työnhakijan kysymyksiin.

Työhaastattelujen ei tarvitse toistaa samaa tuttua kaavaa, jossa hakija vastaa esitettyihin kysymyksiin, vaan haastatteluunkin voi lisätä ripauksen persoonallisuutta. Tuomalla omaa persoonaasi haastatteluun saat todennäköisemmin kaivettua myös työnhakijan persoonan esiin. Heitä palloa työnhakijan suuntaan ja luo keskustelua jatkokysymyksillä. Kuuntele ja ole aidosti kiinnostunut. Käytä luovuuttasi äläkä kysy kaikkein yleisimpiä, jo vuosia käytössä olleita kysymyksiä, joihin jokainen työnhakija on harjoitellut valmiin vastauksen ulkoa.

7. Viivyttelet huonojen uutisten kanssa

Älä viivyttele kieltävien vastauksien kanssa vaan kerro työnhakijalle mahdollisimman pian jo rekrytointiprosessin aikana, jos hän ei ole päässyt jatkoon. Tämä osoittaa kunnioitusta työnhakijaa kohtaan, koska silloin työnhakija osaa keskittyä täysillä muihin hakuihin. Tavoite on, että työnhakijalle jää merkityksellinen ja arvostettu olo, vaikka ei työpaikkaa sillä kertaa saisikaan. Älä siis lähetä vain kylmiä ”valintamme ei kohdistunut sinuun” -sähköpostiviestejä vaan kerro avoimesti valintakriteereistä ja kannusta hakijaa yrittämään myöhemmin uudelleen. Vielä henkilökohtaisempi tapa kertoa huonot uutiset on puhelimitse, jolloin palautteen antaminen onnistuu vielä paremmin. Tätä kannattaa suosia etenkin niiden hakijoiden kohdalla, jotka ovat edenneet rekrytointiprosessissa pidemmälle.

Haluatko lisätä näkyvyyttäsi korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa? Ota yhteyttä, niin autamme teitä tavoittamaan opiskelijat ympäri Suomen!