Pandemia-aikana olimme uuden äärellä; kaikki sellainen työ, joka oli mahdollista tehdä etänä, siirtyi yleisestä suosituksesta työpaikalta kotiin. Vastaava siirtymä olisi tavallisesti voinut viedä vuosikymmenen, tai sitten sitä ei olisi ehkä tapahtunut ollenkaan. Nyt kuitenkin elimme kahdessa vuodessa läpi yhden suurimmista työelämän mullistuksista, ja etätyöstä tuli lähityön kaltainen normi.

Etätyömahdollisuus lisää nykyään monien työtehtävien houkuttelevuutta. Ei ihme, sillä etätyössä on paljon hyviä puolia. Aikaa tai polttoainetta säästyy, kun työmatkoja ei tarvita. Työrauhan voi saada helpommin kotona elämäntilanteesta riippuen. Lounasravintoloihin kuluu vähemmän rahaa, ja pukeutuminen voi olla rennompaa. Toki myös etätyöllä on nurja puolensa. Tärkeä yhteisessä työskentelytilassa vallitseva sosiaalisuus kärsii, ja työyhteisöään tapaa paljon vähemmän. Vapaa-ajan ja työn välinen raja häilyy, ja kotona voi olla liikaa häiriötekijöitä.

Murroksesta huolimatta voi olla tilanteita, joissa lähityö on ainoa vaihtoehto. Mutta miten siitä voisi tehdä mahdollisimman houkuttelevaa?

1. Kommunikoi, miksi lähityötä tehdään

Tietyt työt on hoidettava työpaikalla. Esimerkiksi hoitotyön, kiinteistöhuollon tai ravitsemusalan lähityövaatimus ei perusteluja kaipaa. On kuitenkin ensisijaisen tärkeää, että perustelet lähityön vaatimuksen kattavasti tilanteessa, jossa myös etätyö on periaatteessa mahdollista. Jos henkilöstö saa kuvan, että lähityötä vaaditaan vain siksi, ettei heihin luoteta tai siksi, että niin yritys toimi ennen pandemiaa, voi ilmetä tyytymättömyyttä ja jopa irtisanoutumisia. Ennen lähityövaatimuksen antamista käy siis läpi, miksi haluat henkilöstön lähityöhön, ja kommunikoi nämä syyt perusteellisesti.

2. Panosta työskentely- ja taukotiloihin

Viihtyisät ja ergonomiset työskentelytilat ovat avainasemassa sekä työssä suoriutumisessa että viihtymisessä. Sen lisäksi, että työntekijällä on työpisteellä käytössään kaikki työn kannalta oleelliset työvälineet ja huonekalut, kannattaa sinun panostaa myös työpaikan kokonaisilmeeseen. Voit antaa työntekijöille tietyn budjetin työpisteiden sisustamiseksi. Jos rahaa on niukasti, voi esimerkiksi jo pelkillä viherkasveilla vaikuttaa tilojen yleisilmeeseen. Varmista myös, että sisätilojen lämpötila pysyy vuodenajasta riippumatta sopivana.

Varsinaisten työtilojen lisäksi työntekijöiden viihtyvyyttä lisäävät mukavat ja monipuoliset taukotilat. Taukotiloissa voi olla esimerkiksi sohvia, televisio, kirjoja, aikakauslehtiä, pelejä tai muuta viihdykettä, joka saa ajatukset hetkeksi pois työstä.

3. Tarjoa etuisuuksia

Erilaiset edut ovat omiaan houkuttelemaan kotitoimistolta työpaikalle. Monet yritykset tarjoavat aamupalaa lähityössä käyville. Erilaiset kahvikoneet tai muut virvokevaihtoehdot ovat yleistyneet nekin ja lisäävät merkittävästi työpaikan houkuttelevuutta. Työnantajan piikkiin tilatut pitsat, kahvileivät tai vaikkapa kesähellettä helpottavat jäätelöt ovat nekin erinomaisia keinoja lisätä lähityön mielekkyyttä.

Henkilöstön jäsenillä voi olla erilaisia ruokavalioita, joilla on suora yhteys hyvinvointiin. Varmista siis, että kaikille on saatavilla sopivia vaihtoehtoja.

4. Järjestä yhteisiä hetkiä

Koko työporukan yhteiset hetket saattavat usein rajoittua pelkästään virkistäytymispäiviin. Yhteistä tekemistä voi ja kannattaa kuitenkin järjestää arjessakin. Yhteiset lounaat, ulkoilu, kahvitauot kahdesti päivässä, pelihetket tai muu toiminta on omiaan parantamaan koko henkilöstön yhteishenkeä sekä lähityön mielekkyyttä. Yhteiseen tekemiseen ei kuitenkaan kannata pakottaa; tiimissä voi aina olla henkilöitä, jotka eivät halua osallistua yhteisiin hetkiin. Myös heidän päätöstään tulee arvostaa.

5. Kompensoi työmatkakulut tai tarjoa työsuhde-etuna kulkuväline

Ennen pandemiaa työmatkat ja niihin kulunut aika ja raha olivat monille itsestäänselvyys. Nykyään tilanne on toinen. Jalan ja pyörällä kulkeminen käyvät hyötyliikunnasta, mutta niihin kuluu työntekijän omaa aikaa, josta ei makseta palkkaa. Yksityisautoilu on kallista ja epäekologista. Yleiset kulkuneuvot kuten linja-autot ja metro ovat edullisempia, mutta matkoihin voi kulua pitkiäkin aikoja, ja pysäkeiltä voi joutua jatkamaan jalan jopa kilometrejä. Lähityöhön motivoidessasi voitkin harkita kompensoivasi työmatkoihin kuluvan ajan ja rahan suoraan palkassa. Pieni lähityölisä voi sitouttaa työntekijää, joka käyttää omaa vapaa-aikaansa ja rahaansa päästäkseen työpaikalle.

Voit myös selvittää mahdollisuuksia tarjota kulkuvälineitä, kuten sähköpyöriä, sähköpotkulautoja tai autoja työsuhde-etuna. Erityisesti sähköpyörät ovat viime aikoina yleistyneet hurjasti autoihin nähden halvan hintansa sekä ekologisuutensa vuoksi.

6. Ole joustava

Meistä jokaisella on eri elämäntilanne ja elämäntavat. On tärkeää pysyä joustavana, kun työntekijän lapsi on sairas tai jos työntekijällä itsellään on tarve sairauslomalle. Älä vaadi ketään tulemaan sairaana töihin tai syyllistä poissaolijaa.

Lähityö houkuttaa aivan eri tavalla, kun tietää, että työpäivän aikana on mahdollista käydä esimerkiksi kampaajalla tai hoitamassa pankkiasioita. Joustava työaika ja esimerkiksi työaikapankki ovatkin lähityön yksi tärkeimmistä puolista, jos työn luonne sen sallii.

Oletko miettinyt, miten rekrytoida korkeakouluopiskelijoita? Lue vinkit täältä.