Kesä lähestyy kovaa vauhtia, ja työ on vielä hakusessa? Apua!

Ei kannata stressata. Ehdit vielä hyvin hankkia unelmiesi kesätyön ennen lomakauden alkua. Listasimme tähän julkaisuun muutaman vinkin, joiden avulla voit helpottaa kesätöiden saamista.

1. Ajattele laatikon ulkopuolelta

Oletko etsinyt vain oman koulutusalasi kesätöitä, eikä sopivaa tunnu enää löytyvän? Siinä tapauksessa kannattaa ehdottomasti miettiä vaihtoehtoja oman alan ulkopuolelta. Kesätöissä opitaan paljon työelämässä tarvittavia yleishyödyllisiä taitoja, joita voi kartuttaa minkä tahansa alan työssä. Kun sitten haet valmistumisen jälkeen ensimmäistä unelmiesi vakkaripaikkaa, voi monipuolisesta työkokemuksesta olla hyötyä.

Millaisia asioita tykkäät tehdä vapaa-ajalla? Vaikka vapaa-ajan harrastukset eivät välttämättä vastaa koulutusalaasi, voi sieltä löytyä osaamista, jonka avulla voit varmistaa kesätyöpaikan. Erilaisia kesätyömahdollisuuksia on avoinna vielä useita, ja sopiva voi löytyä yllättävästä paikasta.

Jos olet suorittanut erilaisia ajokortteja, hygieniapassin, anniskelupassin, järjestyksenvalvojakurssin tai muun vastaavan lyhyen koulutuksen, se voi myös tarjota sinulle aivan uudenlaisia mahdollisuuksia kesätyönhakuun huolimatta siitä, osuuko työpaikan ala yksiin koulutusalasi kanssa.

2. Verkostoidu rohkeasti

Koskaan ei ole liian myöhäistä verkostoitua. Onko osa ystävistäsi saanut kesätyöpaikan? Juttele heidän kanssaan ja kysy suoraan, onko heidän työpaikoillaan vielä kesätyömahdollisuuksia. Voit kysyä avoimia paikkoja myös entisiltä työkavereilta, opiskelukavereilta, perheeltä, sukulaisilta tai miksei vaikka oppilaitoksesi henkilökunnalta.

LinkedIn-somekanava on kätevä nopeaan verkostoitumiseen. Etsi haluamaltasi alalta ja paikkakunnalta kiinnostavia, rekrytoinnista vastaavia henkilöitä ja ota heihin rohkeasti yhteyttä yksityisviestillä. Myös lyhyt esittelyvideo julkaistuna LinkedIniin voi saada hetkessä paljon näyttökertoja, sillä video leviää sosiaalisessa mediassa tekstiä ja kuvia nopeammin. Metan kanavia ei myöskään kannata unohtaa; moni rekrytoija viettää aikaa myös esimerkiksi Facebookissa ja Instagramissa. Samaa lyhyttä videota voit jakaa myös niissä kanavissa.

3. Lähetä avoimia hakemuksia

Nykyaikana moni työpaikka voi olla ns. piilotyöpaikka, eli työpaikka, joka ei tule koskaan avoimeen hakuun. Vaikka haluamillasi hakukriteereillä ei tulisikaan vastaan enää yhtään sopivaa kesätyöpaikkaa, voit lähettää kiinnostaviin firmoihin avoimen hakemuksen. Yrityksen nettisivuilta löytää usein helposti rekrytoivan henkilön yhteystiedot tai jopa avoimille hakemuksille tarkoitetun sähköpostiosoitteen tai lomakkeen.

Kun lähetät avoimia hakemuksia, muista kuitenkin osoittaa jokainen hakemus juuri sille yritykselle, jota lähestyt. Rekrytoija tunnistaa ns. massahakemuksen eli hakemustekstin, jonka hakija on lähettänyt useammalle rekrytoijalle. Panosta siis hakemukseen vaikka se olisikin avoin.

4. Kokeile kevytyrittäjyyttä

Jos sopivaa paikkaa ei millään satu kohdalle, voit kokeilla kesän aikana myös kevytyrittäjyyttä! Kehittele itseksesi tai ystäväsi kanssa helposti toteutettava bisnesidea, joka ei vaadi paljoa rahaa. Suomessa on olemassa useampia kevytyrittäjien palveluita, jotka auttavat prosessissa ja hoitavat byrokratian puolestasi. Sinun ei siis tarvitse kevytyrittäjänä huolehtia kirjanpidosta tai muista vastaavista asioista vaan voit keskittyä pelkästään tekemiseen.

Kaikenlaista yrittäjyyskokemusta arvostetaan suuresti Suomessa ja työmarkkinoilla. Vaikka et siis tekisi miljoonatuloja kesän aikana, saat silti varmasti lukemattoman määrän arvokasta kokemusta.

5. Selaa Tuudon Kesätyöt 2023 -osiota

Jos olet opiskelija ja sinulla on käytössäsi Tuudo, voit myös selata Tuudon Työ ja harjoittelu -osion kesätyölistausta. Keräämme joka vuosi tähän listaukseen opiskelijoille sopivia kesätöitä helposti selattavassa ja suodatettavassa muodossa. Uusia ilmoituksia julkaistaan aina kesään asti, joten jos listasta ei heti löydy juuri sinulle sopivaa paikkaa, käy vilkuilemassa listaa useamman kerran. Ehkä seuraavalla kerralla unelmiesi kesätyö odottaa siellä juuri sinua!

Työnantajatärpit

Tällä hetkellä Tuudon kesätyöosiossa kesätyöntekijöitä etsii vielä mm. Tokmanni, Arina, Eltel, Iisalmen kaupunki, Viafin, Siun Sote, Mehiläinen Terapiaklinikka, Pohde, DSV, Nordjobb, KPMG, Transval, M&J Dynastia, Lapin hyvinvointialue, Olvi, Kesko, VEO ja moni muu.