”Sinulle tarjotaan opiskelupaikkaa.” Näistä sanoista lähtee liikkeelle uusi aikakausi elämässä. Opiskelijaelämä on jännittävä matka täynnä oppimista, kasvua ja mahdollisuuksia. Opintojen aloittaminen tarkoittaa usein myös suurta elämänmuutosta ja monet muuttavat täysin uudelle paikkakunnalle opiskelupaikan perässä.

Opintojen alussa opiskelijat saattavat olla hyvin erilaisissa elämäntilanteissa – on ensikertalaisia, alan vaihtajia ja jo pitkään työelämässä olleita opiskelijoita. Ei siis ole vain yhtä oikeaa tapaa olla opiskelija ja elää opiskelijaelämää. Vaikka kokemukset vaihtelevat paljon eri opiskelijoiden välillä, on olemassa muutamia asioita, joita useimmat opiskelijat voivat odottaa aloittaessaan opinnot korkeakoulussa:

1. Uusia ihmisiä ja ystävyyksiä 

Korkeakoulu tarjoaa loistavan tilaisuuden tavata uusia ihmisiä ja luoda pysyviä ystävyyssuhteita. Orientaatio-ohjelmat ja opiskelijatapahtumat tarjoavat mahdollisuuksia tutustua muihin opiskelijoihin, ja samalla pääset rakentamaan verkostoja ja löytämään samanhenkisiä ihmisiä. Kannattaa siis ehdottomasti osallistua fuksiviikon aktiviteetteihin sekä muihin opiskelijajärjestöjen järjestämiin tapahtumiin. 

2. Monipuolisia opintoja ja paljon uutta tietoa

Korkeakouluopinnot tarjoavat laajan valikoiman erilaisia kursseja ja opintojaksoja – sinun ei tarvitse pitäytyä vain oman tiedekuntasi kurssitarjonnassa. Voit odottaa opiskelevasi monipuolisesti eri aihealueilla ja saatat joutua haastamaan itseäsi uusilla tavoilla. Tämä antaa sinulle mahdollisuuden syventyä omiin kiinnostuksen kohteisiisi ja kerryttää osaamista myös oman opintoalasi ulkopuolelta.

3. Itsenäisyyttä ja vastuuta

Korkeakouluopinnot edellyttävät enemmän itsenäisyyttä ja vastuunottoa omasta oppimisesta. Sinulla on mahdollisuus suunnitella oma opinto-ohjelmasi ja valita kursseja omien tavoitteidesi mukaisesti. Sinun tulee myös huolehtia omasta aikataulutuksestasi, tehtävien suorittamisesta ja opintojen etenemisestä. 

Yksin ei tarvitse kuitenkaan pärjätä, sillä voit hyödyntää korkeakoulun tarjoamia resursseja ja tukea. Myös opiskelukavereilta saa paljon tukea opiskeluun ja jaksamiseen. Tärkeintä on, ettet epäröi kysyä apua tarvittaessa.

4. Intensiivistä opiskelua ja työmäärää

Korkeakouluopinnot voivat olla vaativia ja edellyttää paljon työskentelyä. Saatat kohdata suurempia määriä opiskelumateriaaleja, tiukempia aikatauluja ja vaativampia tehtäviä. On tärkeää olla valmis sitoutumaan opiskeluun ja tekemään tarvittavaa työtä menestyäkseen.

5. Mahdollisuuksia kehittää taitoja ja saada uusia kokemuksia

Korkeakoulu tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia kehittää taitoja ja saada uusia kokemuksia. Voit osallistua opiskelijajärjestöjen toimintaan, vapaaehtoistyöhön, tutkimusprojekteihin ja vaihto-ohjelmiin. Näiden kautta voit kehittää itseäsi monipuolisesti ja rakentaa arvokasta kokemusta myös tulevaisuutta varten.

6. Itsensä löytämistä ja kasvua

Korkeakoulu on myös aika, jolloin monet opiskelijat saavat paremman käsityksen itsestään ja omista tavoitteistaan. Opinnot ja opiskelijaelämä tarjoavat mahdollisuuksia itsensä löytämiseen, kasvuun ja henkilökohtaiseen kehitykseen. Opiskelijaelämästä jää käteen valtava määrä uusia kokemuksia ja tärkeitä muistoja, joten kannattaa pitää mieli avoinna. 

Opintojen aloittaminen -muistilista

Korkeakouluissa järjestetään yleensä orientaatioviikko heti opintojen alussa, joten kaikkea ei todellakaan tarvitse selvittää itse etukäteen. Orientaatioviikolla uudet opiskelijat saavat tietoa korkeakoulun palveluista, opinto-ohjelmista ja opiskelijaelämästä, joten näitä tilaisuuksia ei kannata ohittaa.

Muista kuitenkin hoitaa ainakin nämä asiat ennen opintojen alkua:

  1. Ota opiskelupaikka vastaan (14.7. viimeistään!)
  2. Ilmoittaudu läsnä olevaksi korkeakouluun
  3. Maksa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu Kelalle
  4. Hae opintotukea Kelan asiointipalvelussa. Tarvittaessa voit hakea myös yleistä asumistukea.
  5. Opiskelija-asuntoa kannattaa hakea hyvissä ajoin. Vuokra-asuntoja voi katsella myös yksityisiltä markkinoilta, etenkin jos opiskelija-asuntoihin on kyseisellä paikkakunnalla jonoa.
  6. Voit todennäköisesti aktivoida käyttäjätunnuksesi opintojärjestelmään jo etukäteen. Katso oman oppilaitoksesi ohjeet.
  7. Tarkista, onko oppilaitoksessasi Tuudo käytössä. Jos on, voit ladata Tuudon jo kesän aikana ja tutustua tarkemmin sovelluksen tarjontaan. Kirjaudu Tuudoon oppilaitoksesi antamilla tunnuksilla. 
  8. Tarkista, että sinulla on kaikki tarvittavat välineet ja laitteet opintoja varten. Ei kannata kuitenkaan liikaa stressata – ehdit hyvin hoitaa tarvittavat hankinnat orientaatioviikon aikana tai sen jälkeen!

Voit aloittaa opintosi huoletta, sillä Tuudo on tukenasi koko opiskeluajan. Lue lisää