Onko tavoitteenasi napata kesätyö 2024? Kesätyö ei pelkästään täytä lompakkoa, vaan avaa ovia uusiin mahdollisuuksiin ja tarjoaa arvokasta työkokemusta. Tässä artikkelissa esitelemme 7 vinkkiä, jotka auttavat sinua saavuttamaan unelmiesi kesätyön 2024.

1. Aloita kesätyön hakeminen ajoissa

Monet kesätyöhaut avautuvat jo ennen joulua, joten kannattaa pitää silmät auki ja seurata työnhakusivustoja aktiivisesti. Yleensä työnantajat käyvät läpi työhakemuksia jo hakuaikana, joten ajoissa olemisesta saattaa olla hyötyä rekrytointiprosessissa etenemisen kannalta. Hakemista ei kannata jättää viimeiseen päivään.

Kesätyö 2024 -projekti kannattaa aloittaa viimeistään tammikuussa, kun Tuudo järjestää digitaaliset rekrymessut 15.-21.1.2024. Suomen suurin digirekrytapahtuma toteutetaan yhteistyössä Oikotien ja Vastuullinen kesäduuni -kampanjan kanssa ja tarjolla on laaja valikoima erilaisia kesätyömahdollisuuksia opiskelijoille.

2. Räätälöi CV ja Hakemuskirje

Ensimmäinen askel työnhaussa on päivittää ansioluettelosi ja laatia vakuuttava työhakemus. Näitä voit hyvin luonnostella valmiiksi jo ennen varsinaisten hakujen alkamista. Keskity koulutukseesi, aiempaan työkokemukseen ja erityisiin taitoihisi. Muista räätälöidä hakemus kuhunkin työpaikkaan, jotta kiinnostuksesi kyseistä työnantajaa ja työpaikkaa välittyy. Myös CV:tä on hyvä päivittää työpaikkaan sopivaksi korostamalla työnkuvaan liittyvää osaamista. 

3. Hyödynnä verkostojasi

Voit olla yhteydessä opettajiin, entisin työnantajiin tai työkavereihin ja kysyä mahdollisista kesätyöpaikoista. Kannattaa myös kertoa kesätyönhaustasi perheelle ja ystäville. Verkostot voivat avata ovia, joista et ole edes tietoinen ja saatat yllättyä siitä, kuinka moni voi tarjota vinkkejä tai jopa suositella sinua kesätyöpaikkaan.

4. Korosta osaamistasi ja erityistaitojasi 

Käytä aikasi hyödyksi kehittämällä taitojasi. Verkkokurssit, sertifikaatit ja harrastukset voivat tehdä ansioluettelostasi kiinnostavamman. Jos olet opiskellut erityisiä kursseja tai hankkinut taitoja, jotka ovat relevantteja työtehtävään, korosta niitä. Monet työnantajat arvostavat hakijoita, jotka ovat valmiita oppimaan uutta ja kehittymään.

5. Hyödynnä sosiaalisen median voimaa

LinkedIn on tehokas kanava tavoittaa potentiaalisia työnantajia. Päivitä siis profiilisi ajan tasalle ja lisää tärkeimmät taitosi Skills-osioon. Voit ilmoittaa rekrytoijille olevasi etsimässä työpaikkaa Open to work -toiminnolla ja julkaisemalla niin sanotun avoimen hakemuksen. Julkaisussa kannattaa tuoda esiin ainakin omat mielenkiinnon kohteet, työkokemus ja osaaminen. Voit liittää julkaisuun esimerkiksi CV:n tai lyhyen esittelyvideon. 

Monet yritykset myös ilmoittavat kesätyöpaikoistaan sosiaalisessa mediassa. Seuraa potentiaalisia työnantajia ja pysy ajan tasalla heidän ilmoituksistaan.

6. Valmistaudu haastatteluihin

Jos saat kutsun haastatteluun, valmistaudu huolellisesti. Tutustu yritykseen, pohdi vastauksiasi yleisimpiin haastattelukysymyksiin ja harjoittele itsevarmaa esiintymistä peilin edessä. Positiivinen asenne ja kiinnostus yritystä kohtaan voivat erottaa sinut edukseen. Asenne ja motivaatio ovat usein yhtä tärkeitä kuin aiempi työkokemus, joten älä turhaan aliarvioi itseäsi. Epäonnistumisiakaan ei kannata pelätä, sillä jokainen haastattelu on oppimiskokemus ja kehittää sinua seuraavaa työnhakua varten. 

7. Ole joustava

Kesätyömarkkinat voivat olla kilpailulliset, joten ole valmis olemaan hieman joustava työtehtävissäsi. Jokainen työkokemus on oppimismahdollisuus, ja se voi avata ovia tulevaisuudessa.

Muista, että kesätyön haku on prosessi, ja kaikki eivät välttämättä saa heti haluamaansa paikkaa. Pysy positiivisena, hyödynnä jokaista mahdollisuutta oppia ja kehittyä, ja ennen kaikkea, usko itseesi – olet arvokas työntekijä!

Mistä niitä kesätyöpaikkoja sitten kannattaa etsiä? Esimerkiksi Tuudosta! Tuudon Työ ja harjoittelu -näkymästä löytyy oma Kesätyö 2024 -osio, josta on helppo selata opiskelijoille sopivia kesätyöpaikkoja. Tuudo on käytössä näissä oppilaitoksissa.